Катеринич О.О., Терещенко О.В., Руда С.В. Інститут птахівництва НААН
(опубліковано в журналі „Пропозиція”, 2008, № 2)Дано біологічну характеристику „використання” гену карликовості (dw) в сучасному птахівництві. Показано, як на звичайному міському балконі можливо отримати біля 7,0 тон (в живій масі) м’яса птиці.
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Рис. 1. Структура виробництва м'яса сільськогосподарської птиці у спеціалізованих (зліва) та присадибних господарствах населення (з права):
1 – курчата-бройлери; 2 – кури яєчного та м'ясо-яєчного напрямку продуктивності; 3 – гуси; 4 - качки; 5 – індики
Таблиця - Показники господарсько корисних ознак
курей м'ясо-яєчного та м'ясного напрямків продуктивності -
додаток №1[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Динаміка живої маси батьківських ліній та гібридів курей м'ясо-яєчного напрямку продуктивності, г.
Враховуючи значний інтерес до міні-курей, особливо у м'ясному птахівництві вченими Інституту птахівництва виведено популяцію міні-курей м'ясо-яєчного напрямку продуктивності.
За формою тіла ця птиця близька до курей м'ясо-яєчного напрямку продуктивності
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Фото 1. Півень бірківської м'ясо-яєчної популяції з блакитним кольором оперення.
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Фото 2. Півень міні-м'ясо-яєчної популяції з блакитним кольором оперення.
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Фото 3. Півень міні-м'ясо-яєчної популяції з зозулястим кольором оперення.
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Фото 4. Курка міні-м'ясо-яєчної популяції з білим кольором оперення.
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]Фото 5. Курка міні-м'ясо-яєчної популяції з зозулястим кольором оперення.
Проведення подальших розрахунків пов'язаних із складанням та множенням показників несучості, виводимості та збереженості молодняку дасть вам магічну цифру біля 7,0 тон в живій масі. І цю величезну кількість м'яса можливо отримати безпосередньо на звичайному міському балконі (при належній його міцності).
А якщо до цього добавити легкість пристосування цієї птиці до різних умов, як при утриманні на підлозі так і в клітці то становиться зрозумілою вся глибина цього „пташиного парадоксу”.
[Ви повинні бути зареєстровані та підключені , щоб побачити посилання]